Ubrania i moda - moda, uroda i najnowsze trendy

Włoskie pizze

Przywędrowała do nas z Włoch i obecna jest w wielu restauracjach. To oczywiście popularna pizza. Wrocław, Kraków, Poznań, w każdym polskim mieście znajdziemy lokal, w którym serwowana jest gorąca i pyszna pizza.

Najchętniej od lat wybierana jest pizza, która uznawana jest za tradycyjną włoską. Tą poznaje się po cieście, które powinno być leciutkie i delikatne. Niemniej ważne są jednak dodatki i nie chodzi tylko o ich jakość, lecz także o połączenia. Musimy jednak pamiętać, że włoska pizza może się od siebie znacząco różnić. Włosi znają bowiem wiele sposobów wyrabiania ciasta i samego doprawiania pizzy. Zależy to głównie od regionu, w jakim wyprodukowana jest ta potrawa. Najogólniej włoskie pizze dzieli się na dwa typy, czyli rosa i bianca. W rosie spód wyłożony jest sosem pomidorowym, natomiast w biance pozostaje skropiony samą oliwą. W Rzymie i okolicach można zjeść pizzę romana o bardzo kruchym, nieopadającym spodzie. Natomiast na południe od Rzymu króluje pizza napoletana, którą wyróżnia gruby chrupiący brzeg i miękki środek. W Genui i Ligurii bardzo często serwuje się focaccię, czyli grube ciasto na pizzę pieczone z ziołami i suszonymi pomidorami lub oliwkami.

Bez względu na to jednak jaką pizze wybierzemy, to ciasto powinno stanowić tutaj kwintesencje smaku. Musi być ono doskonale wyrobione. Nie stosujemy tutaj żadnych maszyn. Ciasto powinno być bowiem wyrabiane ręcznie. Bardzo duże znaczenie ma mąka, która zostanie użyta. Powinna być jak najlepszej jakości. Dzięki niej ciasto jest jednocześnie chrupiące i rozpływa się w ustach. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, nie zapycha i nie dominuje nad całością. Aby uzyskać naprawdę cieniutkie, dobrze jest je przygotować dzień wcześniej, a później po porcjować. Bardzo duże znaczenie ma także sposób wypiekania. Temperatura w piecu powinna przekraczać czterysta stopni Celsjusza. Pizza winna zostać włożona do pieca dosłownie na kilka minut i kiedy tylko pojawią się małe pęcherzyki na jej powierzchni, to należy ją wyjąć z pieca.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/wroclaw

Zobacz również:

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Zostaw odpowiedź